DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

 

PONIEDZIAŁEK

08.04.2024

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, domowa pasta kanapkowa z szynki konserwowej z pomidorem, herbatka owocowa.
  • Sok jabłkowy, woda mineralna

 

Żur z ziemniakami, placuszki drożdżowe z jabłkiem, cukrem pudrem, kompot wieloowocowy.

 

Budyń śmietankowy z sokiem malinowym, herbatka owocowa.

 

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY:

 

 

WTOREK

09.04.2024

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, domowa pasta twarogowa ze szczypiorkiem i rzodkiewką, herbatka żurawinowa.
  • przekąska z jabłka, woda mineralna

 

Zupa krem z kukurydzy z grzankami, domowe pulpeciki z fileta z dorsza, ziemniaki puree, surówka z kiszonej kapusty, jabłka i oliwy, kompot wieloowocowy.

Kisiel truskawkowy, ciasteczka, kruche, sok owocowy.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten, ryba

ALERGENY: mleko

 

 

ŚRODA

10.04.2024

 

ŚNIADANIE W FORMIE BUFETU SZWEDZKIEGO

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka grahamka lub chlebek żytni z masłem, kiełbaska szynkowa, ogórek małosolny, pomidor, sałata, jajka w majonezie herbatka owocowa
  • Sok marchwiowy, woda mineralna

Czerwony barszczyk z ziemniakami, pierogi z serem, kompot wieloowocowy.

Zapiekanki domowe z szynki i sera mozzarella, ketchup, herbatka z cytryną.

 

ALERGENY: mleko, gluten

ALERGENY: seler, mleko, gluten

ALERGENY: mleko

 

 

CZWARTEK

11.04.2024

 

  • Płatki owsiane na mleku, rogalik lub chlebek żytni z masłem, dżem brzoskwiniowy, herbatka owocowa.
  • przekąska z jabłka, woda mineralna.

Rosół z makaronem, filet z kurczaka w sezamowej panierce, surówka z buraczków, ziemniaki, kompot jabłkowy.

Precel z serem, herbatka z cytryną.

 

 

 

ALERGENY: mleko, gluten

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: mleko, gluten

 

 

PIĄTEK

12.04.2024

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, pasta z jajek ze szczypiorkiem, herbatka z cytryną.
  • sok owocowy, woda mineralna.

Zupa ogórkowa z ziemniakami, spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, kompot wieloowocowy.

 

 

Jogurt PIĄTUŚ, przekąska z banana, sok owocowy.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, mleko, gluten,

ALERGENY: mleko

 

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

15.04.2024

 

  • Kawa zbożowa z mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, z masłem, szynka wiejska, sałata, herbatka z dzikiej róży.
  • Sok marchwiowy, woda mineralna.

 

Zupa pomidorowa z ryżem, pyzy z sosem truskawkowo- śmietanowym, kompot wieloowocowy.

Kanapki wiosenne z chleba orkiszowego z żółtym serkiem, ogórkiem zielonym i szczypiorem, paróweczka z szynki ,,na ciepło”, ketchup herbatka z cytryną.

 

ALERGENY:

ALERGENY: seler,

ALERGENY:

 

WTOREK

 

16.04.2024

  • Kaszka manna na mleku, rogalik maślany lub chlebek żytni z masłem, dżem wiśniowy, herbatka żurawinowa.
  • Przekąska z marchewki, woda mineralna.

Zupa koperkowa z mini makaronem, kurczak w warzywach, ryż z kurkumą, kompot wieloowocowy.

Bułeczka maślana z kawałkami czekolady, przekąska owocowa- banan, jabłko, kiwi, sok owocowy.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten, mleko

ALERGENY: mleko, gluten

 

ŚRODA

17.04.2024

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, domowa pasta z sardynek, ogórek małosolny, herbatka z cytryną.
  • Sok owocowy, woda mineralna

Kapuśniak z młodej kapusty, domowe kotleciki z kaszy jaglanej, ziemniaczki, mizeria, kompot wieloowocowy

Chałka z masłem, kakao na mleku, herbatka z cytryną.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, mleko,

ALERGENY: gluten, mleko

 

CZWARTEK

18.04.2024

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka grahamka lub chlebek żytni z masłem, serek topiony, papryka kolorowa, rukola, herbatka z dzikiej róży.
  • Przekąska z banana, woda mineralna

 

Rosołek z makaronem, pulpety w sosie koperkowym, ziemniaki, gotowane mini marcheweczki, kompot wieloowocowy.

Koktajl bananowy na jogurcie naturalnym, chrupki kukurydziane.

ALERGENY: mleko, gluten, jaja

ALERGENY: seler, mleko, gluten

ALERGENY: mleko, gluten

 

PIĄTEK

19.04.2024

 

  • Płatki owsiane na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, powidła śliwkowe, herbatka z cytryną.
  • Sok owocowy, woda mineralna

Krupnik z kaszą jęczmienną z ziemniakami, kluski śląskie, gulasz z mięsa od szynki, surówka z pekińskiej kapusty, kompot wieloowocowy

Serek PIĄTUŚ, przekąska z jabłka, sok marchwiowy.

ALERGENY: mleko, gluten, ryba

ALERGENY: seler, mleko, gluten,

ALERGENY: mleko, orzechy

             

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cynamon, czosnek, cukier waniliowy.

UWAGA : Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 

 

nasze

przedszkolne

menu

™Created by H. Sowińska

np-zielone-laki.pl