PONIEDZIAŁEK

11.11.2024

 

 

DZIEŃ WOLNY OD PRACY

 

DZIEŃ WOLNY OD PRACY

 

DZIEŃ WOLNY OD PRACY

 

 

 

 

 

 

WTOREK

12.11.2024

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, z masłem, twarożek, szczypiorek, pomidor, herbatka z dzikiej róży.
  • Sok marchwiowy ,,CZERSKA DOLINA”, woda mineralna.

Zupa ogórkowa z ziemniakami, spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, kompot owocowy.

Bułeczka maślana z masłem, dżemem truskawkowym, herbatka z żurawiny.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: gluten, mleko

 

 

ŚRODA

13.11.2024

 

ŚNIADANIE W FORMIE BUFETU SZWEDZKIEGO

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, szynka wiejska, żółty ser, kolorowa papryka, pomidor, ogórek zielony, jajka w majonezie, roszponka, herbatka z dzikiej róży.
  • sok owocowy, woda mineralna

Zupa kalafiorowa z ziemniakami, domowe pierogi leniwe z bułeczką tartą zrumienioną na maśle, kompot owocowy.

Przekąska z banana, jabłka, ciasteczka kruche, herbatka owocowa.

 

ALERGENY: mleko, gluten

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: mleko, gluten

 

 

CZWARTEK

14.11.2024

 

  • Płatki owsiane na mleku, rogalik maślany lub chlebek żytni z masłem, miód, herbatka z dzikiej róży.
  • sok owocowy, woda mineralna

 

 

 

Krupnik z kaszą jaglaną, makaron z kurczakiem i warzywami, kompot owocowy.

Pizza domowa z szynką i serem mozzarella, ketchup, herbatka z cytryną.

 

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: glutem

 

 

PIĄTEK

15.11.2024

 

  • Kakao na mleku, bułka graham lub chlebek żytni z masłem, pasta z tuńczyka, ogórek małosolny, herbatka żurawinowa.
  • Sok owocowy, woda mineralna

Zupa pomidorowa z makaronem, placki ziemniaczane z cukrem, kompot wieloowocowy.

 

 

Serek ,, WYPASIONY, przekąska z banana, herbatka z cytryną.

 

 

 

 

ALERGENY: mleko, gluten,ryba

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: mleko, gluten,

 

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

18.11.2024

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, szynka gotowana, papryka kolorowa, herbatka z cytryną.
  • Sok owocowy, woda mineralna

Czerwony barszczyk z ziemniakami, makaron ,,MAŚLANY” z serem, cynamonem i cukrem, kompot owocowy.

Domowy hot-dog z parówki z szynki w cieście drożdżowym, ketchup, herbatka owocowa.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: mleko, gluten,

 

WTOREK

 

19.11.2024

  • Kaszka manna na mleku, rogalik maślany lub chlebek żytni z masłem, dżem wiśniowy, herbatka żurawinowa.
  • Przekąska z marchewki, woda mineralna.

Zupa koperkowa z makaronem ryżowym, kotlet mielony, ziemniaki, sałatka z buraków, kompot owocowy.

Domowy koktajl na jogurcie naturalnym z bananami, chrupki kukurydziane.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: mleko, gluten

 

ŚRODA

20.11.2024

 

  • Kawa zbożowa z mlekiem, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, żółty ser, pomidor, herbatka owocowa.
  • Zdrowa przekąska: jabłko, woda mineralna.

Ryż na rosole, placuszki szpinakowe ( a la Shrek), kompot owocowy.

Kanapki z chlebka orkiszowego z masłem, kiełbaską szynkową, pomidorem i ogórkiem zielonym, herbatka z dzikiej róży.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY:

ALERGENY:

 

CZWARTEK

21.11.2024

 

  • Płatki kukurydziane na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, powidła śliwkowe, herbatka z cytryną.
  • Sok marchwiowy ,,CZERSKA DOLINA”, woda mineralna

Rosół z makaronem, schab pieczony w sosie własnym, surówka z kapusty pekińskiej, ziemniaki puree, kompot owocowy.

Domowa szarlotka z kruszonką, herbatka owocowa.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: gluten, seler,

ALERGENY: gluten

 

PIĄTEK

22.11.2024

 

  • Kakao na mleku, bułeczka graham lub chlebek żytni z masłem, pasta z jaj z rzodkiewką i szczypiorkiem, herbatka z cytryną.
  • Zdrowa przekąska: jabłko, woda mineralna.

Zupa jarzynowa, domowe pulpeciki z fileta z dorsza w sosie koperkowym, ryż, gotowane mini marcheweczki, kompot jabłkowy.

Serek ,,WYPASIONY”, przekąska z mandarynki, sok marchwiowy ,,CZERSKA DOLINA”.

 

ALERGENY: mleko, gluten, jajka

ALERGENY: seler, gluten, ryby

ALERGENY: mleko

           

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cynamon, czosnek, cukier waniliowy.

UWAGA : Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 

nasze

przedszkolne

menu

™Created by H. Sowińska

np-zielone-laki.pl