np-zielone-laki.pl

™Created by H. Sowińska

nasze

przedszkolne

menu

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

 

PONIEDZIAŁEK

04.11.2019

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, z masłem, szynka gotowana, pomidor, sałata, herbatka z dzikiej róży.
  • Sok marchwiowy, woda mineralna.

Krupnik z kaszą jaglaną, makaron z kurczakiem i warzywami, kompot owocowy.

Talarki wielozbożowe, banan, jabłko, mandarynka, sok owocowy.

 

ALERGENY: mleko, gluten

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: gluten,

 

 

WTOREK

05.11.2019

 

  • Płatki zbożowe z miodem i mlekiem, bułka pszenna lub chlebek żytni z masłem, żółty ser, ogórek zielony, herbatka żurawinowa.
  • Sok owocowy, woda mineralna

Zupa krem z zielonego groszku z grzankami, domowe pulpety w sosie koperkowym, surówka z marchwi i jabłka, ziemniaki puree, kompot owocowy

Kisiel żurawinowy, ciasteczka owsiane, herbatka z miodem, cytryną i imbirem.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: gluten

 

 

ŚRODA

06.11.2019

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, szynka z indyka, pomidor, herbatka z dzikiej róży.
  • sok owocowy, woda mineralna

Zupa kalafiorowa z ziemniakami, pierogi z serem i bułeczką tartą zrumienioną na maśle, kompot owocowy.

Pizza z szynką i serem mozzarella, ketchup, herbatka z cytryną.

 

 

ALERGENY: mleko, gluten

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: mleko

 

 

CZWARTEK

07.11.2019

 

  • Płatki kukurydziane z mlekiem, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewka, powidła śliwkowe, herbatka owocowa.
  • Zdrowa przekąska: jabłko, woda mineralna.

Rosół z makaronem, medaliony z kurczaka w sezamowej panierce, ziemniaki puree, gotowany brokuł, kompot owocowy.

 

Precel z serem, herbatka owocowa.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, sezam

ALERGENY: gluten

 

 

PIĄTEK

08.11.2019

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, pasta kanapkowa z kurczaka, pomidor, ogórek kiszony, herbatka z dzikiej róży.
  • sok owocowy, woda mineralna

Zupa ogórkowa z ziemniakami, ryż z jabłkami i cynamonem oraz bitą śmietaną, kompot owocowy.

 

 

Jogurt BAKUŚ do kieszonki, mandarynka, sok marchwiowy.

 

 

ALERGENY: mleko, gluten, ryby

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: mleko,

 

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

11.11.2019

 

 

 

DZIEŃ WOLNY OD PRACY

 

 

 

DZIEŃ WOLNY OD PRACY

 

 

 

DZIEŃ WOLNY OD PRACY

ALERGENY:

ALERGENY:

ALERGENY:

 

WTOREK

 

12.11.2019

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, ser żółty, pomidor, herbatka żurawinowa.
  • Przekąska z marchewki, woda mineralna.

Ryż na rosole, placuszki ziemniaczane z cukrem, kompot owocowy.

Bułka hot-dog z parówką z szynki, ketchup, herbatka z cytryną.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: mleko, gluten

 

ŚRODA

13.11.2019

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, szynka gotowana, papryka kolorowa, herbatka z cytryną.
  • Sok owocowy, woda mineralna

Czerwony barszczyk z ziemniakami, spaghetti z mięskiem mielonym w sosie pomidorowym, kompot owocowy.

Domowy koktajl na jogurcie naturalnym z truskawkami, chrupki kukurydziane.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: mleko, gluten,

 

CZWARTEK

14.11.2019

 

  • Kaszka manna na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, pasta z jajek, rzodkiewki, szczypiorku, herbatka z cytryną.
  • Sok marchwiowy, woda mineralna

Rosół z makaronem, schab pieczony w sosie własnym, buraczki, ziemniaki puree, kompot owocowy.

Galaretka owocowa z bitą śmietaną, ciasteczka owsiane, herbatka z dzikiej róży.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: gluten, seler,

ALERGENY: gluten

 

PIĄTEK

15.11.2019

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, pasta z twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem, herbatka z cytryną.
  • Zdrowa przekąska: jabłko, woda mineralna.

Zupa jarzynowa, domowe pulpeciki z fileta z dorsza w sosie koperkowym, ryż, gotowane mini marcheweczki, kompot jabłkowy.

Jogurt owocow, banan, sok marchwiowy.

 

ALERGENY: mleko, gluten, jajka

ALERGENY: seler, gluten, ryby

ALERGENY: mleko

           

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cynamon, czosnek, cukier waniliowy.

UWAGA : Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.