np-zielone-laki.pl
™Created by H. Sowińska
nasze
przedszkolne
menu
JADŁOSPIS OD DNIA 11.01.2021 r. DO DNIA 22.01.2021 r.
DZIEŃ TYGODNIA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
|
|
PONIEDZIAŁEK 11.01.2021
|
|
Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami, warzywami i pomidorami, makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z brokułami , kompot owocowy. |
Gofry z serkiem brzoskwiniowym, przekąska z jabłka, sok owocowy. |
|
|
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: seler, gluten |
ALERGENY: mleko, gluten |
|
||
WTOREK 12.01.2021
|
|
Zupa pomidorowa z makaronem, kotleciki mielone, ziemniaki, mizeria, kompot owocowy. |
Precel z serem, herbatka z miodem, cytryną i imbirem.
|
|
|
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: seler, gluten |
ALERGENY: gluten |
|
||
ŚRODA 13.01.2021
|
|
Krupnik z kaszą jaglaną, makaron maślany ,, na słodko” z twarogiem, cukrem i cynamonem, kompot owocowy. |
Pizza z szynką i żółtym serem, herbatka z cytryną. |
|
|
ALERGENY: mleko, gluten |
ALERGENY: seler, gluten |
ALERGENY: mleko, gluten |
|
||
CZWARTEK 14.01.2021
|
|
Rosół z makaronem, filet z kurczaka w sezamowej panierce, ziemniaki puree, surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy. |
Rogalik z jabłkiem, herbata z cytryną i imbirem.
|
|
|
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: seler, gluten, sezam |
ALERGENY: gluten |
|
||
PIĄTEK 15.01.2021
|
|
Zupa koperkowa z ziemniakami, spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, kompot owocowy.
|
Jogurt z owocami BAKOMA, banan, sok owocowy. |
|
|
ALERGENY: mleko, gluten, ryby |
ALERGENY: seler, gluten, |
ALERGENY: mleko, |
|
||
DZIEŃ TYGODNIA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
||
PONIEDZIAŁEK 18.01.2021
|
|
Zupa pomidorowa z ryżem, placuszki z ciasta naleśnikowego z płatkami owsianymi, serkiem waniliowym, kompot owocowy. |
Bułeczka maślana z żółtym serem i szczypiorkiem, herbatka z cytryną. |
||
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: seler, gluten, |
ALERGENY: gluten, |
|||
WTOREK
19.01.2021 |
|
Ryż na rosole, filet z kurczaka duszony w warzywach, ziemniaki puree, kompot owocowy. |
Budyń waniliowy z sokiem malinowym, chrupki kukurydziane, herbatka owocowa. |
||
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: seler, gluten, |
ALERGENY: mleko |
|||
ŚRODA 20.01.2021
|
|
Barszczyk czerwony z ziemniakami, zapiekanka z ryżu i jabłek z cukrem i bitą śmietanką, kompot owocowy. |
Bułka hot-dog z parówką z szynki, ketchup, herbatka owocowa. |
||
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: seler, gluten, |
ALERGENY: gluten, mleko |
|||
CZWARTEK 21.01.2021
|
|
Zupa ogórkowa z makaronem, schab duszony w sosie własnym, sałatka z buraczków, ziemniaki puree, kompot owocowy. |
Kisiel truskawkowy, chrupki kukurydziane, sok owocowy. |
||
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: gluten, seler, |
ALERGENY: gluten |
|||
PIĄTEK 22.01.2021
|
|
Krupnik z kaszą jęczmienną, domowe kotleciki z fileta z dorsza, puree ziemniaczane, surówka z kapusty kiszonej, kompot owocowy. |
Jogurt z owocami BAKOMA, mandarynka, sok marchwiowy. |
||
ALERGENY: mleko, gluten, jaja |
ALERGENY: seler, gluten, ryby |
ALERGENY: mleko, |
|||
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cynamon, czosnek, cukier waniliowy.
UWAGA : Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.