To j
DZIEŃ TYGODNIA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
|
||
PONIEDZIAŁEK 12.05.2025
|
|
Żurek z ziemniakami, placuszki drożdżowe z jabłkiem (RACUCHY) z cukrem pudrem, kompot wieloowocowy |
Włoskie kanapki z pomidorem, serkiem mozzarella i bazylią, herbatka owocowa. |
|
||
ALERGENY: mleko, gluten |
ALERGENY: seler, mleko, gluten |
ALERGENY: gluten |
|
|||
WTOREK 13.05.2025
|
|
Zupa brokułowa z grzankami, spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, kompot wieloowocowy. |
Włoskie tiramisu, herbatka z cytryną. |
|
||
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: seler, gluten |
ALERGENY: mleko, |
|
|||
ŚRODA 14.05.2025
|
|
Czerwony barszczyk z ziemniakami, pyzy z sosem truskawkowym, kompot wieloowocowy. |
Włoska pizza z szynką i serem mozzarella, herbatka z cytryną. |
|
||
ALERGENY: mleko, gluten |
ALERGENY: seler, gluten |
ALERGENY: gluten |
|
|||
CZWARTEK 15.05.2025
|
|
Rosół z makaronem, mięso od szynki duszone w sosie własnym, kluski śląskie, buraczki, kompot jabłkowy. |
Precel z serem, herbatka z cytryną. |
|
||
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: seler, gluten, |
ALERGENY: gluten, mleko |
|
|||
PIĄTEK 16.05.2025
|
|
Zupa krem z warzyw z makaronem literki, domowe kotleciki z fileta z dorsza, puree ziemniaczane, surówka z młodej kapusty kiszonej, kompot wieloowocowy. |
Serek ,,WYPASIONY”, przekąska z banana, woda mineralna lub sok owocowy. |
|
||
ALERGENY: mleko, gluten, jaja |
ALERGENY: seler, ryby, gluten, |
ALERGENY: mleko, |
|
|||
DZIEŃ TYGODNIA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
|||
PONIEDZIAŁEK 19.05.2025
|
|
Zupa fasolowa z ziemniakami, naleśniki ze szpinakiem (Shrekowe), twarożek, kompot wieloowocowy. |
Domowe tosty z szynką i żółtym serem, ketchup, herbatka malinowa. |
|||
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: seler, gluten, |
ALERGENY: mleko, gluten |
||||
WTOREK
20.05.2025 |
|
Zupa koperkowa z makaronem, gołąbki bez zawijania z młodą kapustą i mięsem mielonym, w sosie pomidorowym, puree ziemniaczane, kompot jabłkowy. |
Talarki orkiszowe, zdrowa przekąska z jabłka, banan, kiwi, woda mineralna, sok owocowy. |
|||
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: seler, |
ALERGENY: gluten, mleko |
||||
ŚRODA 21.05.2025
|
ŚNIADANIE W FORMIE BUFETU SZWEDZKIEGO
|
Zupa pomidorowa z ryżem, pierogi leniwe polane bułeczką tartą zrumienioną na maśle, kompot wieloowocowy |
Domowe zapiekanki z szynką i serem mozzarella, herbatka owocowa. |
|||
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: gluten, jaja, mleko |
ALERGENY: gluten, mleko |
||||
CZWARTEK 22.05.2025
|
|
Rosół z makaronem, kotlecik drobiowy w sezamowej panierce, młoda kapusta, puree ziemniaczane, kompot wieloowocowy |
Domowy deser mleczny Belriso o smaku budyniu czekoladowego, herbatka owocowa. |
|||
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: seler, gluten, sezam |
ALERGENY: mleko, gluten |
||||
PIĄTEK 23.05.2025
|
|
Zupa krem z kukurydzy z grzankami, kotlet mielony, ziemniaki puree, surówka z groszku zielonego, kompot wieloowocowy. |
Serek ,,WYPASIONY”, przekąska z nektarynki, woda mineralna lub sok owocowy. |
|||
ALERGENY: mleko, gluten, ryby |
ALERGENY: seler, mleko gluten |
ALERGENY: mleko |
||||
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cynamon, czosnek, cukier waniliowy.
UWAGA : Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
nasze
przedszkolne
menu
™Created by H. Sowińska
np-zielone-laki.pl