np-zielone-laki.pl
™Created by H. Sowińska
nasze
przedszkolne
menu
DZIEŃ TYGODNIA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
|
|
PONIEDZIAŁEK 30.01.2023
|
|
Zupa krem z brokułów z grzankami, placuszki z ciasta naleśnikowego z płatkami owsianymi i ziarnami sezamu z serkiem waniliowym lub konfiturą śliwkową, kompot owocowy. |
Kanapki z chlebka żytniego z pastą z tuńczyka i serka, herbatka z cytryną. |
|
|
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: seler, gluten |
ALERGENY: mleko, gluten, ryby |
|
||
WTOREK 31.01.2023
|
|
Krupnik z kaszą jaglaną, pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaki puree, sałatka z ogórka kiszonego, kompot owocowy |
Rogalik z jabłkiem, herbatka z miodem i cytryną. |
|
|
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: seler, gluten |
ALERGENY: gluten |
|
||
ŚRODA 01.02.2023
|
|
Czerwony barszczyk z ziemniakami, domowe leniwe pierogi z serem, polane bułką tartą zrumienioną na maśle, kompot jabłkowy. |
Bułeczka maślana z masłem, przekąska z owoców (jabłka, mandarynki, banana), sok owocowy.
|
|
|
ALERGENY: mleko, gluten |
ALERGENY: seler, gluten |
ALERGENY: gluten |
|
||
CZWARTEK 02.02.2023
|
|
Rosół z makaronem, kotleciki z piersi kurczaka w sezamowej panierce, ziemniaki puree, sałatka z buraczków, kompot owocowy. |
Domowy koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym, chrupki kukurydziane.
|
|
|
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: seler, gluten, sezam |
ALERGENY: gluten, mleko |
|
||
PIĄTEK 03.02.2023
|
|
Zupa pomidorowa z makaronem, paluszki rybne, ziemniaki puree, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy |
Jogurt z owocami JOGOBELLA, banan, sok owocowy
.
|
|
|
ALERGENY: mleko, gluten, jaja |
ALERGENY: seler, gluten, ryby |
ALERGENY: mleko, gluten |
|
||
DZIEŃ TYGODNIA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
||
PONIEDZIAŁEK 06.02.2023
|
|
Zupa pomidorowa z makaronem, ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i bitą śmietaną., kompot owocowy. |
Bułka hot-dog, paróweczka z szynki, ketchup, herbatka owocowa. |
||
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: seler, gluten, mleko |
ALERGENY: gluten, |
|||
WTOREK
07.02.2023 |
|
Kapuśniak, kotlecik mielony, ziemniaki, surówka z marchwi i jabłka, kompot owocowy. |
Budyń śmietankowy z sokiem malinowym, herbatka owocowa. |
||
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: seler, gluten, |
ALERGENY: mleko |
|||
ŚRODA 08.02.2023
|
|
Biały barszczyk z ziemniakami, spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, kompot owocowy. |
Domowy jogurt naturalny z bananami, ciasteczka owsiane. |
||
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: seler, gluten, |
ALERGENY: gluten, mleko |
|||
CZWARTEK 09.02.2023
|
|
Kaszka manna na rosole, filet z kurczaka duszony w warzywach, makaron, kompot owocowy. |
Precel z serem, herbatka owocowa. |
||
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: gluten, seler, |
ALERGENY: gluten |
|||
PIĄTEK 10.02.2023
|
|
Zupa krem z warzyw z grzankami, domowe kotleciki z jajek, ziemniaki, mizeria, kompot jabłkowy. |
Jogurt owocowy JOGOBELLA, mandarynka, woda mineralna.
|
||
ALERGENY: mleko, gluten, ryby |
ALERGENY: seler, gluten, jaja |
ALERGENY: mleko, |
|||
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cynamon, czosnek, cukier waniliowy.
UWAGA : Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
.