DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

 

PONIEDZIAŁEK

29.09.2025

 

  • Kakao na mlekiem, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, z masłem, kiełbaska szynkowa, ogórek małosolny, herbatka malinowa.
  • Sok marchwiowo-brzoskwiniowy, woda mineralna.

Krupnik z kaszą jaglaną i warzywami,

makaron z sosem truskawkowym,

kompot owocowy.

Pizza z szynką, żółtym serem i ketchupem,herbatka owocowa.

 

ALERGENY: mleko, gluten

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: gluten,

 

 

WTOREK

30.09.2025

 

  • Płatki owsiane na mleku, rogalik maślany lub chlebek żytni z masłem, dżem wiśniowy, herbatka żurawinowa.
  • Zdrowa przekąska z selera naciowego, marchewki, woda mineralna

Zupa ogórkowa z makaronem, kotlet mielony, ziemniaki, mizeria, kompot owocowy.

Przekąska z banana i jabłka, ciasteczka maślane, sok owocowy, woda mineralna.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: mleko, gluten

 

 

ŚRODA

01.10.2025

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, szynka gotowana, pomidor, herbatka owocowa
  • Sok marchwiowo-brzoskwiniowy, woda mineralna

Zupa krem z brokułów z grzankami, kotleciki z jajek, ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy.

Precel z serem, herbatka owocowa, woda mineralna.

 

ALERGENY: mleko, gluten

ALERGENY: seler, gluten, jajka

ALERGENY: gluten

 

 

CZWARTEK

02.10.2025

 

  • Kaszka kukurydziana na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, miód, herbatka owocowa.
  • Sok jabłkowy CZERSKA DOLINA, woda mineralna.

Rosół z makaronem,

medaliony z kurczaka w sosie własnym, ziemniaki z koperkiem, surówka z włoskiej kapusty, kompot owocowy.

 

Deser z galaretki , brzoskwini i bitej śmietany, sok owocowy, woda mineralna.

 

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten, sezam

ALERGENY: mleko,

 

 

PIĄTEK

03.10.2025

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka grahamka lub chlebek żytni z masłem, pasta jajeczna, szczypiorek, rzodkiewka, herbatka z dzikiej róży.
  • sok owocowy, woda mineralna
  1. pomidorowa z makaronem, domowe kotleciki z fileta rybnego , ziemniaki, surówka z kwaszonej kapusty, jabłka i oliwy, kompot owocowy.

Serek waniliowy, przekąska z banana, sok owocowy.

 

 

ALERGENY: mleko, gluten, jajko

ALERGENY: seler, gluten, ryby

ALERGENY: mleko,

 

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

06.10.2025

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, z masłem, szynka konserwowa, pomidor, herbatka z dzikiej róży.
  • sok marchwiowy, woda mineralna

Czerwony barszcz z ziemniakami, pankejki ,,Shrekowe” z ciasta naleśnikowego ze szpinakiem i serkiem waniliowym, kompot owocowy.

Kanapki z chleba orkiszowego z pastą z jajek, szczypiorku i rzodkiewki, herbata z cytryną, woda mineralna.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

 

ALERGENY: seler, gluten,

 

ALERGENY: gluten,

 

WTOREK

 

07.10.2025

  • Kaszka manna na mleku, bułeczka grahamka lub chlebek żytni z masłem, konfitura truskawkowa, herbatka żurawinowa.
  • Przekąska z marchewki, woda mineralna.

Zupa kalafiorowa z makaronem, duszone mięso od szynki w sosie własnym, kluski śląskie, buraczki , kompot owocowy.

Koktajl z truskawek na jogurcie naturalnym, ciasteczka owsiane, herbatka owocowa, woda mineralna.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: gluten

 

ŚRODA

08.10.2025

 

ŚNIADANIE W FORMIE BUFETU SZWEDZKIEGO

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, polędwica sopocka, ogórek małosolny, pomidor, sałata, jajka w majonezie, papryka kolorowa, roszponka, herbatka z cytryną.
  • Przekąska z banana, woda mineralna

Żurek z ziemniakami,

zapiekanka z kaszy jaglanej z jabłkami, bitą śmietaną, cynamonem i cukrem , kompot owocowy.

Domowe tosty z szynką i żółtym serem,herbatka z cytryną, woda mineralna.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: gluten, seler,

ALERGENY: gluten

 

CZWARTEK

09.10.2025

 

  • Płatki cynamonowe z mlekiem, rogalik maślany lub chlebek żytni z masłem, powidła śliwkowe, herbatka z cytryną.
  • Sok marchwiowo-brzoskwiniowy, woda mineralna

Kapuśniak z kwaszonej kapusty z ziemniakami, spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, kompot owocowy.

Domowe ciasto dyniowe z pestkami słonecznika i dyni z polewą czekoladową, herbatka z cytryną.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: gluten, seler,

ALERGENY: gluten

 

PIĄTEK

10.10.2025

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, pasta warzywna z tuńczykiem, sałata, herbatka z cytryną.
  • sok marchwiowo-brzoskwiniowy, woda mineralna.

Ryż na rosole, pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z ogórka kiszonego, kompot owocowy.

Serek ,,WYPASIONY”, przekąska z nektaryny, sok owocowy.

 

ALERGENY: mleko, gluten, ryby

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: mleko

           

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cynamon, czosnek, cukier waniliowy.

UWAGA : Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

.

 

 

nasze

przedszkolne

menu

™Created by H. Sowińska

np-zielone-laki.pl