DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

 

PONIEDZIAŁEK

05.06.2023

 

  • Kaszka manna na mleku, rogal lub chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, z masłem, dżem truskawkowy, herbatka z dzikiej róży.
  • Przekąska z banana, woda mineralna.

 

Zupa koperkowa z makaronem literki, placuszki ziemniaczano-warzywne z cukrem, kompot wieloowocowy.

 

 

 

Kanapki wiosenne z chleba orkiszowego z szynką wiejską i ogórkiem małosolnym, herbatka z cytryną.

 

ALERGENY: mleko, gluten

ALERGENY: seler, mleko, gluten

ALERGENY: gluten, mleko

 

 

WTOREK

06.06.2023

 

  • Kakao na mleku, bułeczka grahamka lub chlebek żytni z masłem, serek topiony Hochland śmietankowy, sałata, herbatka żurawinowa.
  • Sok owocowy, woda mineralna

 

Zupa pomidorowa z ryżem, pulpety w sosie koperkowym, młode ziemniaki, surówka z marchwi i jabłka, kompot jabłkowy

Kisiel truskawkowy, chrupki kukurydziane, woda mineralna z cytryną.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: gluten

 

 

ŚRODA

07.06.2023

 

  • Kawa zbożowa z mlekiem, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, serek śmietankowy ALMETTE, szczypiorek, herbatka żurawinowa.
  • Przekąska z jabłka, woda mineralna

 

Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami, spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, kompot wieloowocowy.

Koktajl bananowy na jogurcie naturalnym, ciasteczka maślane KRAKUSKI, woda mineralna

 

ALERGENY: mleko, gluten

ALERGENY: seler, mleko, gluten

ALERGENY: mleko

 

 

CZWARTEK

08.06.2022

 

 

BOŻE CIAŁO

 

 

BOŻE CIAŁO

 

 

 

BOŻE CIAŁO

 

 

 

ALERGENY:

ALERGENY:

ALERGENY:

 

 

PIĄTEK

09.06.2023

 

 

  • Kawa zbożowa z mlekiem, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, domowa pasta kanapkowa z tuńczyka,jaj, szczypiorku, herbatka z cytryną.
  • sok owocowy, woda mineralna z cytryn

 

 

 

Krupnik z kaszą jaglaną, domowe placuszki drożdżowe cukrem i powidłami śliwkowymi , kompot wieloowocowy.

 

Talarki orkiszowe, jabłko, woda mineralna.

 

ALERGENY: mleko, gluten, jajko

ALERGENY seler, gluten,

ALERGENY: mleko,

 

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

12.06.2023

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, z masłem, szynka wiejska, sałata, herbatka z dzikiej róży.
  • Przekąska z jabłka, woda mineralna

Botwinka z ziemniakami, zapiekanka z ryżu i jabłek ze śmietaną, kompot wieloowocowy.

Bułeczka maślana z masłem i żółtym serkiem, sok owocowy, woda mineralna.

 

 

ALERGENY: mleko, gluten,

 

ALERGENY: seler, gluten, mleko

 

ALERGENY: gluten,

 

WTOREK

 

13.06.2023

  • Płatki owsiane na mleku, rogal lub chlebek żytni z masłem, dżem wiśniowy, herbatka żurawinowa.
  • Sok marchwiowy ,,CZERSKA DOLINA”, woda mineralna.

Zupa ogórkowa z ziemniakami, mięso od szynki duszone w sosie własnym, kluski śląskie, sałata w śmietanie, kompot wieloowocowy.

Domowe ciasto jogurtowe z truskawkami, herbatka z cytryną.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: gluten, mleko

 

ŚRODA

14.06.2023

 

ŚNIADANIE W FORMIE BUFETU SZWEDZKIEGO

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, paróweczka z szynki, ketchup, pomidor, sałata, ogórek małosolny, herbatka owocowa.
  • Przekąska z banana, woda mineralna

Zupa krem z zielonego groszku z grzankami, domowe pierogi leniwe z bułeczką tartą zrumienioną na maśle, kompot truskawkowy.

Deser z kaszki manny na gęsto z musem truskawkowym, woda mineralna.

 

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: gluten, seler, sezam

ALERGENY: mleko

 

CZWARTEK

15.06.2023

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka grahamka lub chlebek żytni z masłem, kiełbaska szynkowa, pomidor, herbatka owocowa
  • Sok marchwiowy ,,CZERSKA DOLINA”, woda mineralna

Zupa pomidorowa z makaronem, kotleciki mielone, ziemniaki z koperkiem, mizeria, kompot wieloowocowy.

Truskawki z bitą śmietaną, woda mineralna.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: gluten,seler

ALERGENY: mleko,

 

PIĄTEK

16.06.2023

 

  • Płatki miodowe na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, powidła śliwkowe, herbatka z dzikiej róży.
  • sok owocowy, woda mineralna

Rosołek z ryżem i warzywami, domowe kotleciki z fileta z dorsza, ziemniaki, surówka z młodej kapusty, kompot wieloowocowy

Serek PIĄTUŚ, przekąska z nektaryny, woda mineralna z cytryną i miętą.

ALERGENY: mleko, gluten, ryby

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: mleko

             

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cynamon, czosnek, cukier waniliowy.

UWAGA : Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 

 

nasze

przedszkolne

menu

™Created by H. Sowińska

np-zielone-laki.pl