np-zielone-laki.pl

™Created by H. Sowińska

nasze

przedszkolne

menu

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

 

PONIEDZIAŁEK

09.03.2020

 

  • Płatki owsiane na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, z masłem, szynka gotowana, sałata, powidła śliwkowe, herbatka z dzikiej róży.
  • Sok marchwiowy, woda mineralna

Zupa krem z warzyw, pyzy drożdżowe z sosem truskawkowym, kompot wieloowocowy.

Hot-dog z parówką z szynki, ketchup, herbatka z miodem i cytryną.

 

ALERGENY: mleko, gluten

ALERGENY: seler, mleko

ALERGENY: gluten

 

 

WTOREK

10.03.2020

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, domowa pasta kanapkowa z jajek, szczypiorku i rzodkiewki, herbatka żurawinowa.
  • przekąska z jabłka, woda mineralna

Zupa pomidorowa z makaronem, pulpeciki w sosie koperkowym, puree ziemniaczane, mini marchewki , kompot jabłkowy.

Koktajl bananowy na jogurcie naturalnym, chrupki kukurydziane.

 

ALERGENY: mleko, gluten, jajka

ALERGENY: seler, mleko, gluten

ALERGENY: mleko

 

 

ŚRODA

11.03.2020

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, szynka z indyka, ogórek kiszony, herbatka owocowa
  • przekąska z marchewki, woda mineralna

Czerwony barszczyk z makaronem, kotleciki z kaszy jaglanej, wiosenna sałatka z groszku zielonego i kukurydzy, puree z ziemniaków, kompot wieloowocowy.

Precel z serem, herbatka owocowa.

 

ALERGENY: mleko, gluten

ALERGENY: seler, mleko, gluten

ALERGENY: gluten

 

 

CZWARTEK

12.03.2020

 

  • Kasza manna na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem,

domowa pasta kanapkowa z makreli wędzonej i natki pietruszki, dżem truskawkowy, herbatka owocowa.

  • Sok owocowy, woda mineralna

Rosół z makaronem, filet z kurczaka w sezamowej panierce, ziemniaki puree, buraczki, kompot jabłkowy.

Ciasteczka owsiane z żurawiną, kisiel wiśniowy, sok owocowy.

 

 

ALERGENY: mleko, gluten

ALERGENY: seler, sezam

ALERGENY: mleko, gluten

 

 

PIĄTEK

13.03.2020

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, twarożek, szczypiorek, rzodkiewka, herbatka z dzikiej róży.
  • sok marchwiowy, woda mineralna

Biały barszczyk z ziemniakami, spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, kompot wieloowocowy

Jogurt z owocami BAKOMA, knopers mleczno-orzechowy, sok marchwiowy.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, mleko, gluten,

ALERGENY: mleko

 

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

16.03.2020

 

  • Płatki kukurydziane na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, z masłem, szynką wiejską, ogórkiem kiszonym, dżem truskawkowy, herbatka z dzikiej róży.
  • sok marchwiowy, woda mineralna

Żurek z ziemniakami, placuszki drożdżowe z jabłkiem, cukrem pudrem, kompot wieloowocowy.

Kanapki wiosenne z pastą z rzodkiewki i szczypiorku, herbatka z cytryną.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, mleko, gluten,

ALERGENY: gluten

 

WTOREK

 

17.03.2020

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, żółtym serem, kolorową papryką, herbatka żurawinowa.
  • Przekąska z marchewki, woda mineralna

Krupnik z kaszą jaglaną i warzywami, kotleciki mielone, puree ziemniaczane, mizeria, kompot jabłkowy.

Budyń śmietankowy z sokiem malinowym, herbatka owocowa.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, mleko, gluten,

ALERGENY: mleko

 

ŚRODA

18.03.2020

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, kiełbaska szynkowa, pomidor, herbatka z cytryną.
  • Sok owocowy, woda mineralna

Barszcz ukraiński, pierogi z serem, bułką tartą zrumienioną na maśle, kompot wieloowocowy

Pizza z szynką i serem, ketchup, herbatka.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, mleko, gluten

ALERGENY: gluten,

 

CZWARTEK

19.03.2020

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, domowa pasta kanapkowa z sardynek, natki pietruszki, ogórek kiszony, herbatka z dzikiej róży.
  • Sok owocowy, woda mineralna

Rosół z makaronem, kurczak gotowany w potrawce, surówka z marchewki i jabłka, ziemniaki, kompot wieloowocowy

Sałatka warzywna, bułeczka z masłem, herbatka z cytryną.

ALERGENY: mleko, gluten, ryby

ALERGENY: seler, mleko, gluten

ALERGENY: seler, gluten

 

PIĄTEK

20.03.2020

 

  • Płatki zbożowe z cynamonem na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, serek topiony śmietankowy, sałata, dżem brzoskwiniowy.
  • przekąska z jabłka, woda mineralna

Zupa fasolowa z ziemniakami, pulpeciki z dorsza w sosie pomidorowym, ryż, sałatka z ogórka kiszonego, jabłka, oliwy, kompot wieloowocowy.

Jogurt z owocami BAKOMA, banan, sok owocowy.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: mleko

             

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cynamon, czosnek, cukier waniliowy.

UWAGA : Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.