np-zielone-laki.pl

™Created by H. Sowińska

nasze

przedszkolne

menu

 

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

12.10.2020

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, z masłem, paróweczki z szynki, ketchup, ogórek kiszony, herbatka z dzikiej róży.
  • Zdrowa przekąska: jabłko, woda mineralna

Zupa krem z kukurydzy z grzankami, ryż z kurczakiem w sosie słodko kwaśnym z ananasem, papryką czerwoną i pomidorem, kompot owocowy.

Bułeczka maślana z masłem, żółtym serem lub dżemem brzoskwiniowym, herbatka owocowa.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

 

ALERGENY: seler, gluten,

 

ALERGENY: gluten,

 

WTOREK

 

13.10.2020

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, ser żółty, papryka czerwona, herbatka żurawinowa.
  • Sok owocowy, woda mineralna.

Zupa pomidorowa z ryżem, kotlety mielone, ziemniaki, surówka z marchwi i jabłka, kompot owocowy.

Budyń waniliowy z sokiem malinowym, herbatka owocowa

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: mleko

 

ŚRODA

14.10.2020

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, kiełbaska szynkowa, ogórek małosolny, herbatka z cytryną.
  • Sok jabłkowy, woda mineralna

Biały barszczyk z makaronem, placuszki ziemniaczano-warzywne z cukrem pudrem, kompot owocowy.

 

Domowy jogurt naturalny z bananami, ciasteczka maślane KRAKUSKI, herbatka z miodem i cytryną.

 

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: gluten, seler,

ALERGENY: gluten, mleko

 

CZWARTEK

15.10.2020

 

 

  • Płatki zbożowe z cynamonem na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, serek Almette śmietankowy, szczypiorek, rzodkiewka, herbatka z cytryną.
  • Sok marchwiowy, woda mineralna

Rosół z makaronem, medaliony z kurczaka w sezamowej panierce, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy.

Precel z serem, herbatka z cytryną, imbirem i miodem, woda mineralna.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: gluten, seler, sezam

ALERGENY: gluten

 

PIĄTEK

16.10.2020

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, pasta z makreli wędzonej, konfitura brzoskwiniowa, ogórek kiszony, herbatka z cytryną.
  • Sok owocowy, woda mineralna.

Krupnik z kaszą jęczmienną i warzywami, pierogi z serem, polane bułeczką tartą zrumienioną na maśle, kompot jabłkowy.

Jogurt owocowy BAKOMA, banan, sok owocowy.

 

ALERGENY: mleko, gluten, ryby

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: mleko

           

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cynamon, czosnek, cukier waniliowy.

UWAGA : Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

 

PONIEDZIAŁEK

19.10.2020

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, z masłem, paróweczki z szynki, pomidor, herbatka żurawinowa.
  • Sok marchwiowy, woda mineralna.

Czerwony barszczyk z ziemniakami, naleśniki z kokosem oraz sosem malinowym, kompot owocowy.

Kanapki z wafli ryżowych, serka Almette i owoców, herbatka z cytryną.

 

ALERGENY: mleko, gluten

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: gluten, ryby

 

 

WTOREK

20.10.2020

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułka pszenna lub chlebek żytni z masłem, szynka gotowana, ogórek zielony, herbatka żurawinowa.
  • Sok owocowy, woda mineralna

Zupa pomidorowa z ryżem, pulpety z ziołami prowansalskimi w sosie koperkowym, ziemniaki puree, buraczki, kompot owocowy

Budyń waniliowy z sokiem malinowym, herbatka z miodem i cytryną.

 

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: mleko,

 

 

ŚRODA

21.10.2020

 

  • Płatki kukurydziane z mlekiem, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, twarożek, szczypior, rzodkiewka, herbatka owocowa
  • Sok marchwiowy, woda mineralna

Rosół z makaronem,

nugetsy z kurczaka w sezamowej panierce, ziemniaki puree, gotowane mini marcheweczki, kompot owocowy.

 

Precel z serem, herbatka z dzikiej róży.

 

 

 

 

ALERGENY: mleko, gluten

ALERGENY: seler, gluten, sezam

ALERGENY: gluten

 

 

CZWARTEK

22.10.2020

 

  • Kaszka manna na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, pasta z wędliny (szynka konserwowa), pomidor, sałata, herbatka owocowa.
  • Zdrowa przekąska: marchewka, woda mineralna.

Zupa ogórkowa z ziemniakami, zapiekanka z kaszy jaglanej i jabłek z bitą śmietaną, kompot owocowy.

Ciasteczka maślane KRAKUSKI, owocowa przekąska z banana, jabłka i kiwi, herbatka owocowo-ziołowa.

 

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, mleko

ALERGENY: gluten

 

 

PIĄTEK

23.10.2020

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, pasta jajeczna, szczypiorek, rzodkiewka, herbatka z dzikiej róży.
  • sok owocowy, woda mineralna

Zupa krem z warzyw z grzankami, domowe kotleciki z fileta z dorsza, ziemniaki puree, surówka z kiszonej kapusty, jabłka i oliwy

kompot owocowy.

Jogurt z owocami, banan, sok marchwiowy.

 

 

ALERGENY: mleko, gluten, jajko

ALERGENY: seler, gluten, ryby

ALERGENY: mleko,

 

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

26.10.2020

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, kiełbaska szynkowa, ogórek kiszony, herbatka z cytryną.
  • Sok owocowy, woda mineralna

Zupa fasolowa z ziemniakami, makaron z sosem truskawkowym, kompot owocowy.

Bułeczka maślana z żółtym serem,pomidorem, ogórkiem zielonym i szczypiorem, herbatka malinowa.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

 

ALERGENY: seler, gluten,

 

ALERGENY: gluten,

 

WTOREK

 

27.10.2020

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, z masłem, szynką wiejską, twarożek z ananasem, herbatka żurawinowa,
  • Zdrowa przekąska: jabłko, woda mineralna

Żurek z ziemniakami, spaghetti z mięsem mielonym, kompot owocowy.

Chlebek razowy z nutellą, banan, herbatka z cytryną i miodem.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: mleko, gluten

 

ŚRODA

28.10.2020

 

  • Kaszka kukurydziana na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, żółty ser, sałata, papryka, ogórek zielony, herbatka z cytryną.
  • Sok marchwiowy, woda mineralna

Zupa krem z dyni ,,na słodki” z cynamonem, imbirem, słodką śmietanką, wanilią, lanymi kluseczkami, mięso od szynki duszone w warzywach, kasza, kompot owocowy.

Koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym, ciasteczka maślane.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: gluten, seler, sezam

ALERGENY: gluten

 

CZWARTEK

29.11.2020

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, pasta z makreli, ogórek kiszony, dżem truskawkowy, herbatka z cytryną.
  • Zdrowa przekąska: jabłko, woda mineralna.

Zupa pomidorowa z ryżem, leczo z cukinią, papryką, pomidorami i paróweczką z szynki, makaron, kompot owocowy.

Kisiel wiśniowy, chrupki kukurydziane, sok marchwiowy.

ALERGENY: mleko, gluten, ryby

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: mleko

 

PIĄTEK

30.10.2020

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, szynka gotowana, ogórek kiszony, herbatka z cytryną.
  • Sok owocowy, woda mineralna

Zupa krem z brokułów z grzankami, pierogi z serem polane bułeczką tartą zrumienioną na maśle, kompot owocowy.

Jogurt z owocami, nektaryna, sok owocowy.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY:

ALERGENY: mleko

           

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cynamon, czosnek, cukier waniliowy.

UWAGA : Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.