np-zielone-laki.pl

™Created by H. Sowińska

nasze

przedszkolne

menu


JADŁOSPIS OD DNIA 11.01.2021 r. DO DNIA 22.01.2021 r.

 

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

 

PONIEDZIAŁEK

11.01.2021

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, z masłem, szynka gotowana, pomidor, herbatka z dzikiej róży.
  • Sok marchwiowy, woda mineralna.

Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami, warzywami i pomidorami, makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z brokułami , kompot owocowy.

Gofry z serkiem brzoskwiniowym, przekąska z jabłka, sok owocowy.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: mleko, gluten

 

 

WTOREK

12.01.2021

 

  • Płatki zbożowe z miodem i mlekiem, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, herbatka żurawinowa.
  • Sok owocowy, woda mineralna

Zupa pomidorowa z makaronem, kotleciki mielone, ziemniaki, mizeria, kompot owocowy.

Precel z serem, herbatka z miodem, cytryną i imbirem.

 

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: gluten

 

 

ŚRODA

13.01.2021

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, pasta z wędliny (szynka konserwowa), ogórek kiszony, herbatka owocowa
  • Sok owocowy, woda mineralna

Krupnik z kaszą jaglaną, makaron maślany ,, na słodko” z twarogiem, cukrem i cynamonem, kompot owocowy.

Pizza z szynką i żółtym serem, herbatka z cytryną.

 

ALERGENY: mleko, gluten

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: mleko, gluten

 

 

CZWARTEK

14.01.2021

 

 

  • Kaszka manna na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, miodem, żółty ser, herbatka owocowa.
  • Zdrowa przekąska: marchewka, woda mineralna.

Rosół z makaronem,

filet z kurczaka w sezamowej panierce, ziemniaki puree, surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy.

Rogalik z jabłkiem, herbata z cytryną i imbirem.

 

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten, sezam

ALERGENY: gluten

 

 

PIĄTEK

15.01.2021

 

  • Kawa mleczna, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, pasta z makreli, ogórek kiszony, dżem truskawkowy, herbatka owocowa.
  • Sok owocowy, woda mineralna.

Zupa koperkowa z ziemniakami, spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, kompot owocowy.

 

 

Jogurt z owocami BAKOMA, banan, sok owocowy.

 

ALERGENY: mleko, gluten, ryby

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: mleko,

 

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

18.01.2021

 

  • Gwiazdeczki zbożowe z cynamonem i mlekiem, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, z masłem, polędwica sopocka, ogórek kiszony, herbatka żurawinowa,
  • Zdrowa przekąska: jabłko, woda mineralna

Zupa pomidorowa z ryżem, placuszki z ciasta naleśnikowego z płatkami owsianymi, serkiem waniliowym, kompot owocowy.

Bułeczka maślana z żółtym serem i szczypiorkiem, herbatka z cytryną.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: gluten,

 

WTOREK

 

19.01.2021

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, serek topiony Hochland, papryka czerwona, herbatka żurawinowa.
  • Przekąska z marchewki, woda mineralna.

Ryż na rosole, filet z kurczaka duszony w warzywach, ziemniaki puree, kompot owocowy.

Budyń waniliowy z sokiem malinowym, chrupki kukurydziane, herbatka owocowa.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: mleko

 

ŚRODA

20.01.2021

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, domowa pasta kanapkowa z gotowanego kurczaka, ogórek kiszony, herbatka z cytryną.
  • Sok owocowy, woda mineralna

Barszczyk czerwony z ziemniakami, zapiekanka z ryżu i jabłek z cukrem i bitą śmietanką, kompot owocowy.

Bułka hot-dog z parówką z szynki, ketchup, herbatka owocowa.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: gluten, mleko

 

CZWARTEK

21.01.2021

 

  • Płatki owsiane na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, kiełbaska szynkowa, ogórek kiszony, herbatka z cytryną.
  • Sok marchwiowy, woda mineralna

Zupa ogórkowa z makaronem, schab duszony w sosie własnym, sałatka z buraczków, ziemniaki puree, kompot owocowy.

Kisiel truskawkowy, chrupki kukurydziane, sok owocowy.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: gluten, seler,

ALERGENY: gluten

 

PIĄTEK

22.01.2021

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, pasta kanapkowa z jajek i szczypiorku, herbatka owocowa.
  • Sok owocowy, woda mineralna.

Krupnik z kaszą jęczmienną, domowe kotleciki z fileta z dorsza, puree ziemniaczane, surówka z kapusty kiszonej, kompot owocowy.

Jogurt z owocami BAKOMA, mandarynka, sok marchwiowy.

ALERGENY: mleko, gluten, jaja

ALERGENY: seler, gluten, ryby

ALERGENY: mleko,

           

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cynamon, czosnek, cukier waniliowy.

UWAGA : Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.