np-zielone-laki.pl

™Created by H. Sowińska

nasze

przedszkolne

menu

 

 

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

 

PONIEDZIAŁEK

30.01.2023

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, z masłem, szynka z indyka, ogórek kiszony, herbatka żurawinowa.
  • Sok marchwiowy ,,CZERSKA DOLINA”, woda mineralna.

Zupa krem z brokułów z grzankami, placuszki z ciasta naleśnikowego z płatkami owsianymi i ziarnami sezamu z serkiem waniliowym lub konfiturą śliwkową, kompot owocowy.

Kanapki z chlebka żytniego z pastą z tuńczyka i serka, herbatka z cytryną.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: mleko, gluten, ryby

 

 

WTOREK

31.01.2023

 

  • Płatki owsiane na mleku, bułka pszenna lub chlebek żytni z masłem, dżem truskawkowy, herbatka żurawinowa.
  • Sok owocowy, woda mineralna

Krupnik z kaszą jaglaną, pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaki puree, sałatka z ogórka kiszonego, kompot owocowy

Rogalik z jabłkiem, herbatka z miodem i cytryną.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: gluten

 

 

ŚRODA

01.02.2023

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, szynka gotowana, papryka kolorowa, herbatka owocowa
  • Sok marchwiowy ,,CZERSKA DOLINA”, woda mineralna

Czerwony barszczyk z ziemniakami, domowe leniwe

pierogi z serem, polane bułką tartą zrumienioną na maśle, kompot jabłkowy.

Bułeczka maślana z masłem, przekąska z owoców (jabłka, mandarynki, banana), sok owocowy.

 

 

 

ALERGENY: mleko, gluten

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: gluten

 

 

CZWARTEK

02.02.2023

 

  • Kaszka manna na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, twarożek, rzodkiewka, szczypiorek, herbatka owocowa.
  • Sok owocowy, woda mineralna.

 

 

Rosół z makaronem,

kotleciki z piersi kurczaka w sezamowej panierce, ziemniaki puree, sałatka z buraczków, kompot owocowy.

Domowy koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym, chrupki kukurydziane.

 

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten, sezam

ALERGENY: gluten, mleko

 

 

PIĄTEK

03.02.2023

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, pasta jajeczna, szczypiorek, rzodkiewka, herbatka z dzikiej róży.
  • sok owocowy, woda mineralna

Zupa pomidorowa z makaronem, paluszki rybne, ziemniaki puree, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy

Jogurt z owocami JOGOBELLA, banan, sok owocowy

 

.

 

 

ALERGENY: mleko, gluten, jaja

ALERGENY: seler, gluten, ryby

ALERGENY: mleko, gluten

 

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

06.02.2023

 

  • Płatki zbożowe z cynamonem na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, z masłem, szynka konserwowa, sałata, herbatka z dzikiej róży.
  • Zdrowa przekąska: jabłko, woda mineralna

Zupa pomidorowa z makaronem, ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i bitą śmietaną., kompot owocowy.

Bułka hot-dog, paróweczka z szynki, ketchup, herbatka owocowa.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten, mleko

ALERGENY: gluten,

 

WTOREK

 

07.02.2023

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, ser żółty, papryka czerwona, herbatka żurawinowa.
  • Przekąska z marchewki, woda mineralna.

Kapuśniak, kotlecik mielony, ziemniaki, surówka z marchwi i jabłka, kompot owocowy.

Budyń śmietankowy z sokiem malinowym, herbatka owocowa.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: mleko

 

ŚRODA

08.02.2023

 

  • ŚNIADANIE W FORMIE BUFETU SZWEDZKIEGO
  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, szynka gotowana, ogórek zielony, papryka kolorowa, pomidor, herbatka z cytryną.
  • Sok owocowy, woda mineralna

Biały barszczyk z ziemniakami, spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, kompot owocowy.

 

Domowy jogurt naturalny z bananami, ciasteczka owsiane.

 

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: gluten, mleko

 

CZWARTEK

09.02.2023

 

  • Płatki kukurydziane na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, twarożek, szczypiorek, rzodkiewka , herbatka z cytryną.
  • Sok owocowy, woda mineralna

Kaszka manna na rosole, filet z kurczaka duszony w warzywach, makaron, kompot owocowy.

Precel z serem, herbatka owocowa.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: gluten, seler,

ALERGENY: gluten

 

PIĄTEK

10.02.2023

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, pasta z makreli wędzonej, ogórek kiszony, herbatka z cytryną.
  • Zdrowa przekąska: jabłko, woda mineralna.

Zupa krem z warzyw z grzankami, domowe kotleciki z jajek, ziemniaki, mizeria, kompot jabłkowy.

Jogurt owocowy JOGOBELLA, mandarynka, woda mineralna.

 

ALERGENY: mleko, gluten, ryby

ALERGENY: seler, gluten, jaja

ALERGENY: mleko,

           

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cynamon, czosnek, cukier waniliowy.

UWAGA : Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

.