T

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

 

PONIEDZIAŁEK

20.11.2023

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, z masłem, szynka z indyka, pomidor, herbatka żurawinowa.
  • Sok jabłkowy ,,CZERSKA DOLINA”, woda mineralna.

Zupa krem z kukurydzy z grzankami, makaron z kurczakiem i sosem serowo-brokułowym, kompot owocowy.

Bułeczka maślana z kawałkami czekolady, przekąska owocowa z jabłka, herbatka z dzikiej róży.

 

ALERGENY: mleko, gluten

ALERGENY: seler, gluten, sezam

ALERGENY: mleko

 

 

WTOREK

21.11.2023

 

  • Płatki kukurydziane z mlekiem, rogalik maślany lub chlebek żytni z masłem, powidła śliwkowe, herbata żurawinowa.
  • Sok owocowy, woda mineralna

Zupa pomidorowa z makaronem, kotleciki mielone, ziemniaki puree, surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy

Koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym, ciasteczka maślane KRAKUSKI, herbatka owocowa.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: mleko

 

 

ŚRODA

22.11.2023

 

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka grahamka lub chlebek żytni z masłem, domowa pasta z szynki konserwowej, pomidor, herbatka z dzikiej róży.
  • sok owocowy, woda mineralna

Czerwony barszcz z ziemniakami, pierogi z serem polane bułeczką tartą zrumienioną na maśle, kompot owocowy.

 

Budyń czekoladowy , herbatka owocowa.

 

ALERGENY: mleko, gluten

ALERGENY: seler,

ALERGENY: gluten

 

 

CZWARTEK

23.11.2023

 

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, ser żółty, ogórek zielony, herbatka owocowa.
  • Zdrowa przekąska: jabłko, woda mineralna.

Rosół z makaronem i natką pietruszki (do wyboru),

medaliony z kurczaka w sezamowej panierce, ziemniaki puree, buraczki, kompot owocowy.

 

 

Galaretka owocowa z bitą śmietana ,herbatka z miodem i imbirem.

 

ALERGENY: mleko, gluten, jaja

ALERGENY: seler, sezam, gluten

ALERGENY: gluten

 

 

PIĄTEK

24.11.2023

 

DZIEŃ PLUSZOWEGO MISIA

  • Płatki miodowe na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, miód, herbata owocowa.
  • Sok marchwiowy - brzoskwiniowy, woda mineralna

DŻIEŃ PLUSZOWEGO MISIA

Biały barszcz z ziemniakami, misiowy tort naleśnikowy z serkiem waniliowym i sosem malinowym , kompot owocowy.

DŻIEŃ PLUSZOWEGO MISIA

Muffinki waniliowe własnego wypieku w kształcie misia, przekąska z

banana, herbatka z miodem.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: mleko,

 

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

27.11.2023

 

 

Gwiazdeczki zbożowe z miodem i mlekiem, rogalik maślany lub chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, z masłem, dżem wiśniowy, herbatka żurawinowa,

  • Sok jabłkowy ,,CZERSKA DOLINA”, woda mineralna

Żurek z ziemniakami, zapiekanka z ryżu z prażonymi jabłkami, cynamonem i masłem, polana budyniem waniliowym, kompot owocowy.

Kanapki z chlebka pszennego z szynką, żółtym serem, pomidorem i ogórkiem zielonym, herbatka z dzikiej róży.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten, mleko

ALERGENY: gluten,

 

WTOREK

 

28.11.2023

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, serek topiony Hochland, ogórek zielony, herbatka żurawinowa.
  • Sok owocowy, woda mineralna.

Zupa fasolowa z ziemniakami, makaron spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, kompot jabłkowy.

Chałka z masłem i dżemem truskawkowym, przekąska z mandarynki, banana i jabłka herbatka owocowa.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: mleko,

 

ŚRODA

29.11.2023

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, domowa pasta z kurczaka i szczypiorku, ogórek kiszony herbatka z cytryną.
  • Sok owocowy, woda mineralna

Zupa pomidorowa z ryżem, placki ziemniaczano-warzywne ze szpinakiem (Shrekowe) i cukrem pudrem, kompot owocowy.

 

Bułka hot-dog z parówką z szynki, ketchup, herbatka z cytryną.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: gluten,

 

CZWARTEK

30.11.2023

 

  • Kaszka manna na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, powidła śliwkowe, herbatka z cytryną.
  • Sok marchwiowy - brzoskwiniowy, woda mineralna

Krupnik z kaszą jęczmienną, gulasz z mięsa od szynki, surówka z selera z ananasem, ziemniaki puree, kompot owocowy.

Kisiel truskawkowy, chrupki kukurydziane, herbata z cytryną.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: gluten, seler,

ALERGENY: gluten

 

PIĄTEK

01.12.2023

 

  • Kakao z mlekiem, bułeczka grahamka lub chlebek żytni z masłem, twarożek,szczpiorek, ogórek zielony, herbatka z cytryną.
  • Zdrowa przekąska: jabłko, woda mineralna.

Ryż na rosole, domowe kotleciki z fileta z dorsza, surówka z kiszonej kapusty, ziemniaki puree, kompot jabłkowy.

Serek PIĄTUŚ, przekąska z banana, sok marchwiowy.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten, ryby

ALERGENY: mleko

           

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cynamon, czosnek, cukier waniliowy.

UWAGA : Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 

nasze

przedszkolne

menu

™Created by H. Sowińska

np-zielone-laki.pl