DZIEŃ TYGODNIA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
|
|
PONIEDZIAŁEK 20.01.2025
|
|
Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami, risotto z sosem słodko kwaśnym (warzywa , ananas) , kompot owocowy. |
Gofry z serkiem brzoskwiniowym, przekąska z jabłka, sok owocowy. |
|
|
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: seler, gluten |
ALERGENY: mleko, gluten |
|
||
WTOREK 21.01.2025
|
|
Zupa pomidorowa z makaronem, kotleciki mielone, ziemniaki, mizeria, kompot owocowy. |
Ciasto czekoladowe w kształcie klocków LEGO, herbatka owocowa. |
|
|
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: seler, gluten |
ALERGENY: gluten |
|
||
ŚRODA 22.01.2025
|
ŚNIADANIE W FORMIE BUFETU SZWEDZKIEGO
|
Krupnik z kaszą jaglaną, makaron maślany ,, na słodko” z twarogiem, cukrem i cynamonem, kompot owocowy. |
Pizza z szynką i żółtym serem, herbatka z cytryną. |
|
|
ALERGENY: mleko, gluten |
ALERGENY: seler, gluten |
ALERGENY: mleko, gluten |
|
||
CZWARTEK 23.01.2025
|
|
Rosół z makaronem, filet z kurczaka w sezamowej panierce, ziemniaki puree, surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy. |
Przekąska z banana, jabłka i mandarynki, ciasteczka kruche, herbata z cytryną i imbirem.
|
|
|
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: seler, gluten, sezam |
ALERGENY: gluten |
|
||
PIĄTEK 24.01.2025
|
|
Zupa koperkowa z ziemniakami, spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, kompot owocowy.
|
Serek ,,WYPASIONY”, przekąska z banana, sok owocowy. |
|
|
ALERGENY: mleko, gluten, ryby |
ALERGENY: seler, gluten, |
ALERGENY: mleko, |
|
||
DZIEŃ TYGODNIA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
||
PONIEDZIAŁEK 27.01.2025
|
|
Zupa pomidorowa z ryżem, placuszki z ciasta naleśnikowego z płatkami owsianymi, serkiem waniliowym, kompot owocowy. |
Bułeczka maślana z żółtym serem, przekąska z jabłka, herbatka z cytryną. |
||
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: seler, gluten, |
ALERGENY: gluten, |
|||
WTOREK
28.01.2025 |
|
Ryż na rosole, filet z kurczaka duszony w warzywach, ziemniaki puree, kompot owocowy. |
Precel z serem, herbatka z cytryną i miodem. |
||
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: seler, gluten, |
ALERGENY: mleko |
|||
ŚRODA 29.01.2025
|
|
Barszczyk czerwony z ziemniakami, zapiekanka z ryżu i jabłek z cukrem i bitą śmietanką, kompot owocowy. |
Bułka hot-dog z parówką z szynki, ketchup, herbatka owocowa. |
||
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: seler, gluten, |
ALERGENY: gluten, mleko |
|||
CZWARTEK 30.01.2025
|
|
Zupa ogórkowa z makaronem, schab duszony w sosie własnym, sałatka z buraczków, kluski śląskie, kompot owocowy. |
Kisiel truskawkowy, chrupki kukurydziane, sok owocowy. |
||
ALERGENY: mleko, gluten, |
ALERGENY: gluten, seler, |
ALERGENY: gluten |
|||
PIĄTEK 31.01.2025
|
|
Krupnik z kaszą jęczmienną, domowe kotleciki rybne, puree ziemniaczane, surówka z kapusty kiszonej, kompot owocowy. |
Serek ,,WYPASIONY”, przekąska z mandarynki, sok marchwiowy. |
||
ALERGENY: mleko, gluten, jaja |
ALERGENY: seler, gluten, ryby |
ALERGENY: mleko, |
|||
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cynamon, czosnek, cukier waniliowy.
UWAGA : Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
nasze
przedszkolne
menu
™Created by H. Sowińska
np-zielone-laki.pl