DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

 

PONIEDZIAŁEK

20.01.2025

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, z masłem, szynka gotowana, pomidor, herbatka z dzikiej róży.
  • Sok marchwiowy ,,CZERSKA DOLINA”, woda mineralna.

Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami, risotto z sosem słodko kwaśnym (warzywa , ananas) , kompot owocowy.

Gofry z serkiem brzoskwiniowym, przekąska z jabłka, sok owocowy.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: mleko, gluten

 

 

WTOREK

21.01.2025

 

  • Płatki zbożowe z miodem i mlekiem, rogalik maślany lub chlebek żytni z masłem, dżem wiśniowy, herbatka żurawinowa.
  • Sok owocowy, woda mineralna

Zupa pomidorowa z makaronem, kotleciki mielone, ziemniaki, mizeria, kompot owocowy.

Ciasto czekoladowe w kształcie klocków LEGO, herbatka owocowa.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: gluten

 

 

ŚRODA

22.01.2025

 

ŚNIADANIE W FORMIE BUFETU SZWEDZKIEGO

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, szynka gotowana, papryka kolorowa, żółty ser, ogórek zielony, jajka w majonezie, roszponka, sałata, herbatka z cytryną.
  • Sok jabłkowy ,,CZERSKA DOLINA”, woda mineralna

Krupnik z kaszą jaglaną, makaron maślany ,, na słodko” z twarogiem, cukrem i cynamonem, kompot owocowy.

Pizza z szynką i żółtym serem, herbatka z cytryną.

 

ALERGENY: mleko, gluten

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: mleko, gluten

 

 

CZWARTEK

23.01.2025

 

 

  • Kaszka manna na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, miodem, herbatka owocowa.
  • Zdrowa przekąska: marchewka, woda mineralna.

Rosół z makaronem,

filet z kurczaka w sezamowej panierce, ziemniaki puree, surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy.

Przekąska z banana, jabłka i mandarynki, ciasteczka kruche, herbata z cytryną i imbirem.

 

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten, sezam

ALERGENY: gluten

 

 

PIĄTEK

24.01.2025

 

  • Kawa mleczna, bułeczka grahamka lub chlebek żytni z masłem, pasta z makreli, ogórek kiszony, herbatka owocowa.
  • Sok owocowy, woda mineralna.

Zupa koperkowa z ziemniakami, spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, kompot owocowy.

 

Serek ,,WYPASIONY”, przekąska z banana, sok owocowy.

 

ALERGENY: mleko, gluten, ryby

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: mleko,

 

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

27.01.2025

 

  • Kakao z mlekiem, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, z masłem, polędwica sopocka, ogórek kiszony, herbatka żurawinowa,
  • Zdrowa przekąska: jabłko, woda mineralna

Zupa pomidorowa z ryżem, placuszki z ciasta naleśnikowego z płatkami owsianymi, serkiem waniliowym, kompot owocowy.

Bułeczka maślana z żółtym serem, przekąska z jabłka, herbatka z cytryną.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: gluten,

 

WTOREK

 

28.01.2025

  • Gwiazdeczki cynamonowe z mlekiem, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, konfitura wiśniowa, herbatka żurawinowa.
  • Przekąska z marchewki, woda mineralna.

Ryż na rosole, filet z kurczaka duszony w warzywach, ziemniaki puree, kompot owocowy.

Precel z serem, herbatka z cytryną i miodem.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: mleko

 

ŚRODA

29.01.2025

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, domowa pasta kanapkowa z gotowanego kurczaka, ogórek kiszony, herbatka z cytryną.
  • Sok owocowy, woda mineralna

Barszczyk czerwony z ziemniakami, zapiekanka z ryżu i jabłek z cukrem i bitą śmietanką, kompot owocowy.

Bułka hot-dog z parówką z szynki, ketchup, herbatka owocowa.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: gluten, mleko

 

CZWARTEK

30.01.2025

 

  • Płatki owsiane na mleku, rogal maślany lub chlebek żytni z masłem, dżem truskawkowy, herbatka z cytryną.
  • Sok marchwiowy ,,CZERSKA DOLINA”, woda mineralna

Zupa ogórkowa z makaronem, schab duszony w sosie własnym, sałatka z buraczków, kluski śląskie, kompot owocowy.

Kisiel truskawkowy, chrupki kukurydziane, sok owocowy.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: gluten, seler,

ALERGENY: gluten

 

PIĄTEK

31.01.2025

 

  • Kakao na mleku, bułeczka grahamka lub chlebek żytni z masłem, pasta kanapkowa z jajek i szczypiorku, herbatka owocowa.
  • Sok owocowy, woda mineralna.

Krupnik z kaszą jęczmienną, domowe kotleciki rybne, puree ziemniaczane, surówka z kapusty kiszonej, kompot owocowy.

Serek ,,WYPASIONY”, przekąska z mandarynki, sok marchwiowy.

ALERGENY: mleko, gluten, jaja

ALERGENY: seler, gluten, ryby

ALERGENY: mleko,

           

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cynamon, czosnek, cukier waniliowy.

UWAGA : Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 

 

nasze

przedszkolne

menu

™Created by H. Sowińska

np-zielone-laki.pl