np-zielone-laki.pl

™Created by H. Sowińska

nasze

przedszkolne

menu

BD06231_ BD06231_Zuni JADŁOSPIS OD DNIA 06.05.2019 r. DO DNIA 17.05.2019 r.

 

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

 

PONIEDZIAŁEK

06.05.2019

 

  • Płatki kukurydziane z mlekiem, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, z masłem, polędwica sopocka, ogórek małosolny, herbatka owocowa.
  • Sok marchwiowy, woda mineralna.

 

Żurek z ziemniakami, placuszki owsiane z ciasta naleśnikowego z serkiem waniliowym lub powidłami (do wyboru), kompot wieloowocowy

Kanapki wiosenne z pomidorem, ogórkiem zielonym, rzodkiewką i szczypiorkiem, herbatka owocowa.

 

ALERGENY: mleko, gluten

ALERGENY: seler, mleko, gluten

ALERGENY: gluten

 

 

WTOREK

07.05.2019

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, serek śmietankowy ALMETTE, szczypiorek, rzodkiewka, herbatka żurawinowa.
  • przekąska z marchewki, woda mineralna

 

Zupa ogórkowa z ziemniakami, spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, kompot wieloowocowy.

Domowy koktajl bananowy na jogurcie naturalnym, zdrowe przekąski z banana, kiwi i jabłka.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: mleko,

 

 

ŚRODA

08.05.2019

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, paróweczki z szynki, ogórek małosolny, ketchup, herbatka owocowa
  • Sok owocowy, woda mineralna

 

Czerwony barszczyk z ziemniakami, pyzy z sosem truskawkowym, kompot wieloowocowy.

Precel z serem, herbatka z cytryną.

 

ALERGENY: mleko, gluten

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: gluten

 

 

CZWARTEK

09.05.2019

 

  • Płatki jaglane z mlekiem, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, żółty ser, papryka, herbatka owocowa.
  • przekąska z jabłka, woda mineralna.

 

Rosół z makaronem, kurczak w potrawce, ziemniaki puree, buraczki, kompot jabłkowy.

Kisiel truskawkowy, chrupki kukurydziane czekoladowe, sok owocowy.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: gluten, mleko

 

 

PIĄTEK

10.05.2019

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem i rzodkiewką, herbatka z dzikiej róży.
  • sok marchwiowy, woda mineralna

 

Zupa krem z warzyw z makaronem literki, domowe kotleciki z fileta z dorsza, puree ziemniaczane, surówka z młodej kapusty kiszonej, kompot wieloowocowy

 

 

 

Jogurt owocowy BAKOMA, banan, woda mineralna lub sok owocowy.

 

ALERGENY: mleko, gluten, jaja

ALERGENY: seler, ryby, gluten,

ALERGENY: mleko,

 

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

13.05.2019

 

  • Płatki owsiane na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, z masłem, szynka wiejska, sałata, herbatka z dzikiej róży.
  • sok owocowy, woda mineralna

Zupa fasolowa z ziemniakami, makaron kokardki z kurczakiem i warzywami w sosie śmietanowym, kompot wieloowocowy.

Bułeczka maślana z masłem, żółtym serem lub powidłami śliwkowymi, herbatka owocowa.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

 

ALERGENY: seler, gluten,

 

ALERGENY: mleko, gluten

 

WTOREK

 

14.05.2019

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, domowa pasta kanapkowa z kurczaka, ogórek małosolny, herbatka żurawinowa.
  • Przekąska z marchewki, woda mineralna.

Zupa koperkowa z ziemniakami, gołąbki z młodej kapusty z mięsem mielonym, w sosie pomidorowym, puree ziemniaczane, kompot jabłkowy.

Knopers mleczny, zdrowa przekąska z jabłka, woda mineralna, sok owocowy.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler,

ALERGENY: gluten, mleko

 

ŚRODA

15.05.2019

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, kiełbaska szynkowa, pomidor, herbatka z cytryną.
  • Sok owocowy, woda mineralna

Zupa pomidorowa z ryżem, pierogi z serem i cukrem oraz z bułką tartą zrumienioną na maśle, kompot wieloowocowy

Domowa pizza z szynką i żółtym serem, ketchup, herbatka malinowa.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: gluten,

ALERGENY: gluten,

 

CZWARTEK

16.05.2019

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, żółty ser, papryka czerwona, herbatka z cytryną.
  • sok marchwiowy, woda mineralna.

Rosół z makaronem, kotlecik drobiowy w sezamowej panierce, młoda kapusta, puree ziemniaczane, kompot wieloowocowy

Budyń śmietankowy z sokiem malinowym, herbatka owocowa.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten, sezam

ALERGENY: mleko

 

PIĄTEK

17.05.2019

 

  • Kawa zbożowa, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, pastą z makreli wędzonej, ogórek małosolny, herbatka z dzikiej róży.
  • Sok owocowy, woda mineralna

Zupa krem z brokułów z grzankami, domowe placuszki ziemniaczano-warzywne z cukrem lub kleksem śmietany, kompot wieloowocowy.

Jogurt owocowy BAKOMA, nektaryna, woda mineralna lub sok owocowy.

ALERGENY: mleko, gluten, ryby

ALERGENY: seler, mleko gluten

ALERGENY: mleko

             

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cynamon, czosnek, cukier waniliowy.

UWAGA : Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 

 

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

 

PONIEDZIAŁEK

20.05.2019

 

  • Kasza manna na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, z masłem, szynka z indyka, ogórek małosolny, herbatka z dzikiej róży.
  • Sok marchwiowy, woda mineralna.

Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami, zapiekanka z kaszy jaglanej i jabłek ze śmietaną, cynamonem i cukrem, kompot wieloowocowy.

Bułeczka maślana z masłem, żółtym serkiem, herbatka z cytryną.

 

ALERGENY: mleko, gluten

ALERGENY: seler, mleko,

ALERGENY: gluten

 

 

WTOREK

21.05.2019

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, serek śmietankowy ALMETTE, szczypiorek, herbatka żurawinowa.
  • przekąska z jabłka, woda mineralna

Zupa ogórkowa z ziemniakami, gulasz z mięsa od szynki w sosie własnym, surówka z młodej kapusty, kasza jęczmienna, kompot wieloowocowy.

 

Słomka ptysiowa, herbatka owocowa.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: mleko, gluten

 

 

ŚRODA

22.05.2019

 

  • Płatki kukurydzane na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, żółty ser, ogórek zielony, herbatka owocowa.
  • przekąska z jabłka, woda mineralna.

 

Rosół z makaronem, filet z kurczaka w sezamowej panierce, ziemniaki puree, mini marchewki, kompot jabłkowy.

Koktajl bananowy na jogurcie naturalnym, knopers mleczno-orzechowy.

 

ALERGENY: mleko, gluten

ALERGENY: seler, sezam

ALERGENY: mleko

 

 

CZWARTEK

23.05.2019

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, serek topiony Hochland, pomidor, herbatka owocowa.
  • sok owocowy, woda mineralna

 

Krupnik z ziemniakami, spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, kompot wieloowocowy

 

 

Budyń waniliowy z sokiem malinowym, sok owocowy.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: mleko

 

 

PIĄTEK

24.05.2019

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, paróweczki z szynki, pomidor, herbatka owocowa.
  • sok owocowy, woda mineralna

Zupa krem z marchwi z grzankami, placuszki owsiane z ciasta naleśnikowego z serkiem waniliowym lub powidłami śliwkowymi (do wyboru), kompot wieloowocowy

 

Jogurt owocowy BAKOMA, banan, sok owocowy.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: mleko,

 

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

27.05.2019

 

  • Płatki owsiane na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, z masłem, polędwica sopocka, pomidor, herbatka z dzikiej róży.
  • sok owocowy, woda mineralna

Zupa krem z kukurydzy z grzankami, makaron z sosem truskawkowym, kompot wieloowocowy.

Wiosenne kanapki z ogórkiem zielonym, rzodkiewką i szczypiorkiem, herbatka z cytryną,

 

 

ALERGENY: mleko, gluten,

 

ALERGENY: seler,

 

ALERGENY: gluten,

 

WTOREK

 

28.05.2019

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, domowa pasta kanapkowa z jajek i szczypiorku , herbatka żurawinowa.
  • Przekąska z marchewki, woda mineralna.

Zupa pomidorowa z makaronem, kotleciki mielone, mizeria, ziemniaki z koperkiem, kompot jabłkowy.

Precel z serem, herbata z cytryną.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: gluten,

 

ŚRODA

29.05.2019

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, domowa pasta kanapkowa z makreli, ogórek małosolny, herbatka z cytryną.
  • sok marchwiowy, woda mineralna.

Zupa jarzynowa, pierogi z mięsem i smażoną cebulką, kompot wieloowocowy.

 

Drożdżówka z konfiturą owocową, herbatka malinowa

 

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: gluten

ALERGENY: gluten

 

CZWARTEK

30.05.2019

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, żółty ser, ogórek małosolny, herbatka z cytryną.
  • Sok owocowy, woda mineralna

 

Rosół z makaronem, kurczak w potrawce, surówka z marchewki i jabłka, kompot wieloowocowy

Kisiel truskawkowy, chrupki kukurydziane, herbatka malinowa

 

 

 

 

 

 

 

PIĄTEK

31.05.2019

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, kiełbaska szynkowa, ogórek małosolny, herbatka z cytryną.
  • sok owocowy, woda mineralna.

Krupnik z kaszą jaglaną, domowe drożdżowe racuchy z jabłkami i cukrem, kompot wieloowocowy.

Jogurt owocowy BAKOMA, nektaryna, sok owocowy.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY:

             

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cynamon, czosnek, cukier waniliowy.

UWAGA : Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.