DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

 

PONIEDZIAŁEK

20.05.2024

 

  • Zacierka na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, z masłem, powidła śliwkowe, herbatka z dzikiej róży.
  • Sok marchwiowy ,,CZERSKA DOLINA, woda mineralna.

Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami, zapiekanka z kaszy jaglanej i jabłek ze śmietaną, cynamonem i cukrem, kompot wieloowocowy.

Wiosenne kanapki z szynką, ogórkiem zielonym, rzodkiewką i szczypiorkiem, herbatka z cytryną,

 

 

ALERGENY: mleko, gluten

ALERGENY: seler, mleko,

ALERGENY: gluten

 

 

WTOREK

21.05.2024

 

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, serek z łososiem i koperkiem , szczypiorek, rzodkiewka, herbatka żurawinowa.
  • przekąska z młodej kalarepki i marchewki, woda mineralna

Zupa ogórkowa z ziemniakami, gulasz z mięsa od szynki w sosie własnym, surówka Colesław z młodej kapusty, kasza bulgur, kompot wieloowocowy.

 

Precel z serem, herbatka owocowa.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: mleko, gluten

 

 

ŚRODA

22.05.2024

 

  • Płatki jaglane na mleku, rogalik maślany lub chlebek żytni z masłem, dżem truskawkowy, herbatka owocowa.
  • Sok owocowy, woda mineralna.

 

Rosół z makaronem, kotleciki mielone, ziemniaki puree, mini marchewki, kompot jabłkowy.

Pudding waniliowy z sokiem malinowym, woda mineralna.

 

ALERGENY: mleko, gluten

ALERGENY: seler, sezam

ALERGENY: mleko

 

 

CZWARTEK

23.05.2024

 

  • Kawa zbożowa na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, paróweczki z szynki, ketchup, pomidor, herbatka owocowa.
  • Przekąska z banana, woda mineralna

Zupa krem z warzyw z grzankami, placuszki ,,Shrekowe” ze szpinakiem i cukrem, kompot wieloowocowy

 

 

 

Zapiekanki domowe z szynki i sera mozzarella, ketchup, herbatka z cytryną.

 

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: mleko

 

 

PIĄTEK

24.05.2024

 

  • Kakao na mleku, bułeczka grahamka lub chlebek żytni z masłem, domowa pasta z makreli wędzonej, ogórek małosolny, herbatka owocowa.
  • Przekąska z marchewki, woda mineralna

 

Zupa pomidorowa z ryżem, makaron z kurczakiem i warzywami, kompot wieloowocowy.

 

 

 

Serek PIĄTUŚ, przekąska z banana, sok owocowy.

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten,

ALERGENY: mleko,

 

DZIEŃ TYGODNIA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

27.05.2024

 

  • Kawa zbożowa z mlekiem, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego, z masłem, polędwica sopocka, pomidor, herbatka z dzikiej róży.
  • Przekąska z jabłka, woda mineralna

Zupa krem z kukurydzy z grzankami, makaron z sosem truskawkowym, kompot wieloowocowy.

Bułeczka grahamka z masłem, żółtym serem lub powidłami śliwkowymi, herbatka owocowa.

 

 

ALERGENY: mleko, gluten,

 

ALERGENY: seler,

 

ALERGENY: gluten, mleko

 

WTOREK

 

28.05.2024

  • Kakao na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, domowa pasta kanapkowa z tuńczyka, papryka czerwona, herbatka z cytryną.
  • Sok owocowy, woda mineralna.

Botwinka z ziemniakami, pulpety w sosie koperkowym, ziemniaki puree, mizeria, kompot wieloowocowy.

Bułeczka maślana z kawałkami czekolady, przekąska z jabłka, sok owocowy

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: gluten,

 

ŚRODA

29.05.2024

 

  • Kakao na mleku, rogal maślany lub chlebek żytni z masłem, NUTELLĄ, herbatka z cytryną.
  • Lody waniliowe, czekoladowe, owocowe, woda mineralna.

Krupnik z ziemniakami, spaghetti z mozzarellą i mięsem mielonym w sosie pomidorowym, kompot wieloowocowy.

 

 

Mini pizzerinki, ketchup, herbata z cytryną.

 

 

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: gluten, seler

ALERGENY: gluten , mleko

 

CZWARTEK

30.05.2024

 

 

BOŻE CIAŁO

 

 

BOŻE CIAŁO

 

 

 

BOŻE CIAŁO

 

ALERGENY:

ALERGENY:

ALERGENY:

 

PIĄTEK

31.05.2024

 

  • Płatki zbożowe na mleku, bułeczka pszenna lub chlebek żytni z masłem, powidła śliwkowe, herbatka z cytryną.
  • Sok owocowy, woda mineralna.

Ryż na rosole, domowe placuszki drożdżowe z jabłkami i cukrem, kompot wieloowocowy.

Talarki orkiszowe, przekąska z jabłka, sok owocowy.

ALERGENY: mleko, gluten,

ALERGENY: seler, gluten

ALERGENY: mleko, gluten

             

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cynamon, czosnek, cukier waniliowy.

UWAGA : Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 

nasze

przedszkolne

menu

™Created by H. Sowińska

np-zielone-laki.pl